GORILLA DAYS. 15% akció minden nem kedvezményes termékre a GORILLADAYS kóddal. Az akció Április végéig tart.
×
Gorillasports.hu

Jóga vagy Pilates - melyik a hatékonyabb keresztedzés?

22.02.2023

0

Jóga vagy Pilates - melyik a hatékonyabb keresztedzés?

Mert mindkettő hatásos, abban egyetérthetünk - ha azonban választanál közülük, a következő szempontokat érdemes mérlegelned.

Mi a Pilates?

Az 1920-as években Joseph Pilates fejlesztette ki ezt a módszert, amelyben az erő, az izomkontroll és a stabilitás nagy szerepet kap. A mozdulatok végrehajtása során nagyon fontos a helyes légzés, a koncentráció, illetve az, hogy tudatosan figyelj arra, hogy a gyakorlatok során a mozdulatok középpontja a köldöknél lévő Power House - erre kell folyamatosan fókuszálni. A mélyizmokat dolgoztatod meg ezekkel a gyakorlatokkal, illetve a hajlékonyságot, a rugalmasságot is komolyan fejleszti ez a módszer.

Mi a jóga?

A jóga évezredek óta létezik - különféle testhelyzetek sorozatából áll, és a légzésre, valamint a befelé irányuló figyelemre és tudatosságra is összpontosít. A szellemi és a testi erőt is fejleszti, alapja az önuralom, a fegyelmezettség.

Miben más a jóga és a Pilates?

Bár mindkettő gyakorlatok végrehajtásából áll, a fókusz máshol van. A Pilates a core izmok erősítésére fókuszál, a jóga sokkal inkább a rugalmasságra összpontosít, és a lélek nagyobb hangsúlyt kap. De Mel Russo okleveles jógaoktató remekül meghatározza a különbséget a két módszer között:

Mik a Pilates előnyei?

Jennifer DeLuca Pilates-oktató, a BodyTonic tulajdonosa szerint a Pilates segít erősíteni a core területét, növeli a rugalmasságot és a koordinációt, javítja a testtartást és a légzést, valamint jobbá teszi az alvást és az emésztést.

Mik a jóga előnyei?

Erre azért nagyon nehéz válaszolni, mert az előnyök függenek attól, milyen jógatípust választasz, és mit is vársz tőle tulajdonképpen. Ha fizikailag erősítenél, rugalmasságra, igazi kihívásokra vágysz a tested számára, akkor egy Vinyasa flow óra vagy az Ashtanga remek választás, de ha a koncentráció fejlesztése, a mentális dolgok fontosabbak neked, akkor érdemes egy lassabb, kevésbé pörgős jógaórára ellátogatni. Bár az ízületek megerősítése és a fizikai korlátok meglelése szintén fontos szempont a jógánál, tényleg nagyon egyénfüggő, kinek melyik típusú óra válik be  ezért sem szabad egy-két alkalom után elkönyvelni, hogy a jóga nem neked való.

Egy biztos  és ezt tapasztalatból mondjuk: a jóga és a Pilates is csodálatos dolog, nagyszerű és hasznos kiegészítői a futóedzéseknek, és sokat tesznek azért, hogy fejben is ott legyél. Tapasztald ki, neked melyik válik be jobban!

Vissza a bloghoz

Hozzászólások a cikkhez (0)

Név
Adja meg a nevét
Kapcsolattartó e-mail
Adja meg az e-mail címet
Az Ön üzenete
Írja be az üzenetet
A csillaggal jelölt * mezők kitöltése kötelező
Betöltés
Letöltés...