Gorillasports.hu

Így maradjunk fittek ősszel is!

05.09.2022

0

Így maradjunk fittek ősszel is!

Bent, vagy kint? Hol, és mit sportoljunk Ősszel?

Ahogy hűvösödik az idő, egyre inkább úgy érezzük, hogy a négy fal között talán könnyebben folytathatnánk az edzéseket. Viszont a fitnesztermek kezdenek megtelni. Vajon érdemes-e lemondani a szabadban végzett mozgásról, és csak a fitnesztermi edzésekre koncentrálni egészen jövő májusig? Alábbi összeállításunkkal ennek a kérdésnek a megválaszolásában szeretnénk segítséget nyújtani. 

Ráadásul a borongósabb napokon hajlamosabbak vagyunk többet enni, í­gy a kellemes, melegebb hónapokhoz képest több zsí­rt raktározunk el, és kevesebb friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk. Jó hí­r: az őszi csapdák elkerülhetők! Balogh Rita fitneszedző hasznos tanácsaival ugyanolyan fittek lehetünk ősszel és télen is, mint a napsütéses, nyári, meleg napokon. 


Fontos a mértékletesség

Ha hosszabb időszakot kihagytunk a sportban, ne akarjuk rögtön onnan folytatni, ahol abbahagytuk! Az újrakezdésnél a legfontosabb, hogy reális célokat tűzzünk ki magunknak, és vegyük figyelembe, hogy a kondí­ciónk még nem a régi. Ha rögtön túl magasra tesszük a lécet, kudarcot vallhatunk, ezért érdemes csak heti kettő, maximum három, 30-60 perces edzéssel visszarázódni. Utána fokozatosan növelhetjük ezt az időt másfél órára heti három alkalommal, ezután pedig jöhet a heti többszöri edzés is.

Gyógyí­r a rosszkedvre

A mozgás gyógyí­r az őszi hónapok okozta általános rosszkedvre. A sport a lelkünkre és a testünkre is jó hatással van, segí­t leküzdeni a kedvetlenséget is. Ráadásul a mozgásnak köszönhető felfokozott anyagcsere és alakunk kedvező változása is magabiztosabbá, í­gy boldogabbá tesz. Ha tehetjük, ne egyedül sétáljunk, fussunk, kerékpározzunk, súlyzózzunk: még több jó élményt szerezhetünk, ha a barátokat és barátnőket is bevonjuk.

Hogyan maradjunk fittek ősszel? Hasznos tippek szakértőktől

1. Igy ügyeljünk a magas rostbevitelre! A rostok fogyasztása kiegyensúlyozottá teszi az anyagcserét, és jótékonyan hat az immunrendszerre. Fogyasszunk teljes kiőrlésű kenyeret, péksüteményt, vagy teljes értékű gabona hozzáadásával készült gabonapelyhet és -szeleteket.

2. Együnk kevesebb vörös húst, és mellőzzük a zsí­ros vagy túlságosan olajos, nehéz ételeket!

3. Folyadékra éppúgy szükségünk van ősszel is, mint az év bármely időszakában, fogyasszunk mindennap legalább 2-3 liternyit belőle!

4. Készüljünk a télre, és töltsük fel vitaminraktárainkat őszi szezongyümölcsökkel, szilvával, szőlővel és almával!


5. Próbáljunk ki minél többféle sportot! A futás, a kerékpározás, a súlyzós és a kardió jellegű edzések mind-mind másként hatnak az erőnlétünkre, másképp formálják a testünket, í­gy minél többféle sportot űzünk, annál gyorsabban alakulhatunk.


Vissza a bloghoz

Hozzászólások a cikkhez (0)

Név
Adja meg a nevét
Kapcsolattartó e-mail
Adja meg az e-mail címet
Az Ön üzenete
Írja be az üzenetet
A csillaggal jelölt * mezők kitöltése kötelező
Betöltés
Letöltés...