Speciális Húsvéti 10% árengedmény mindenre az EASTER kóddal. Érvényes március 22-tól, április 1-ig
×
Gorillasports.hu

A cross-trainerrel végzett edzés előnyei – nagyobb kitartás és kevesebb testzsír

30.01.2023

0

A cross-trainerrel végzett edzés előnyei – nagyobb kitartás és kevesebb testzsír

A cross trainer kétségtelenül az egyik legnépszerűbb kardiógép a fitneszstúdiókban. Ideális bemelegítéshez és kiterjedt állóképességi edzésekhez. A futópadokhoz vagy ergométerekhez képest tökéletes edzést kínál az egész test számára, miközben kíméli az ízületeket. Hogyan lehet a legtöbbet kihozni ebből a képzésből?

Edzéstípusok a cross traineren

Ez többnyire klasszikus állóképességi edzés, néha cardio edzésnek is nevezik, mert a szív- és érrendszer jobban megterhelt. A klasszikus kardió edzés általában legalább 30 percig tart, miközben a terhelés intenzitása inkább mérsékelt, állandó terhelés mellett (tempó, pulzus stb.). Egy másik edzésforma a HIIT cardio, ami egy nagy intenzitású intervallum edzés. Itt váltakoznak a nagyon magas feszültségű és az alacsony feszültségű fázisok (helyreállítási fázis). Ez a nagy intenzitású edzésforma különösen népszerű a testépítők és a bikinis sportolók körében a zsírégetés szempontjából.

A gyakorlatban a cross trainer általános bemelegítésre is használatos erősítő edzés előtt. Ez a bemelegítés serkenti a szív- és érrendszert, és felkészíti az izmokat, szalagokat és inakat a közelgő terhelésre. Az idegrendszernek is jót tesz a bemelegítési szakasz, ami általában 5-10 percig tart.

Kinek alkalmas a cross trainer edzés?

A cross traineren végzett gyakorlatok szinte mindenki számára alkalmasak, aki érdeklődik a fizikai állapot javítása és a szív- és érrendszer megerősítése iránt. Kezdőknek különösen ajánlott a cross traineren való edzés, hiszen a mozdulatok sorrendje nagyon könnyen megtanulható.

Míg a futópadon végzett edzés például nem biztos, hogy megfelelő választás túlsúlyos emberek vagy idősebb edzők számára, a cross-trainer edzés szinte ideális ennek az embercsoportnak. Cross traineren végzett edzés során az ízületek nem szembesülnek ütési terhelésekkel, amelyek például futás közben jelentkeznek  a cross traineren végzett edzés csak csúszó mozdulatokat igényel. Ez különösen előnyös a túlsúlyos emberek számára. Ha már a súlyfeleslegről beszélünk: amellett, hogy javítja a szív- és érrendszeri erőnlétet, a cross edzés ideális zsírégetésre is.

Hány kalóriát éget el egy cross traineren végzett edzés?

A cross trainer a legnagyobb kalóriafogyasztást lehetővé tevő kardióeszközök közé tartozik. Ennek az az oka, hogy a cross traineren végzett edzés során sok izom vesz részt egyszerre. Edzés közben nem csak az alsó végtag izmait, hanem a felső testrészét is megterheli a rudakon történő mozgás. A pontos kalóriafogyasztás többek között a következőktől függ:

• terhelés hossza
• terhelés intenzitása
• test felépítése

A cross traineren végzett intenzív edzés nemcsak edzés közben, hanem utána is égeti el a kalóriákat.

Természetesen nem érdektelen, hogy a cross traineren végzett edzés nemcsak maga az edzés során teszi lehetővé a kalóriák elégetését. A nagyon intenzív egységek cross traineren (pl. HIIT) is okozhatják az úgynevezett afterburn effektust, amit a sportélettanban EPOC néven írnak le. Az EPOC kifejezés az edzés utáni túlzott oxigénfogyasztást jelenti. Ez a speciális anyagcsereállapot fokozott kalóriafelhasználást biztosít nagyon intenzív edzések (pl. HIIT cross traineren végzett edzés) után.

Keresd a Maxxus cross edzőket láberősítő és edzés kategóriánkban!

Vissza a bloghoz

Hozzászólások a cikkhez (0)

Név
Adja meg a nevét
Kapcsolattartó e-mail
Adja meg az e-mail címet
Az Ön üzenete
Írja be az üzenetet
A csillaggal jelölt * mezők kitöltése kötelező
Betöltés
Letöltés...