Speciális Húsvéti 10% árengedmény mindenre az EASTER kóddal. Érvényes március 22-tól, április 1-ig
×
Gorillasports.hu

Helyes táplálkozás edzés előtt, avagy mit szabad enni és mit ne együnk 1.

28.06.2022

0

Helyes táplálkozás edzés előtt, avagy mit szabad enni és mit ne együnk 1.

Mit szabad enni és mit nem szabad enni edzés előtt, és hogyan lehet a legjobban elérni a hatékony eredményeket megfelelő étrenddel. A diéta a siker 80%-át teszi ki. Az emberek azt hiszik, hogy minél 

Borůvkykevesebb étel, annál több izomhúzás, fogyás stb., de tévedés! Tápanyagokkal, ásványi anyagokkal és folyadékkal kell pótolnia, különösen a tiszta víz, amely nagyon fontos része az étrendjének. Azok, akik nem kapnak elegendő tápanyagot az edzés előtt, szédüléstől, hányingertől szenvedhetnek, és károsabbak lehetnek, mint gondolják. Azonban egy erősítő sportolónak, aki izmosodni próbál, és egy másik személynek, akit elsősorban a súlycsökkentés érdekel, más igények is vannak. Minden attól függ, hogy az ember mire számít, és mi a végső célja.

Mit kell enni edzés előtt?
Akár reggel, akár este gyakorolsz, az edzés előtti étkezés összetétele elengedhetetlen. A szénhidrátok azonban a legalkalmasabbak – a gyors és hosszan tartó energia (glikogén) legjobb forrásai közé tartoznak. Az izmokban lévő glikogénraktárak azonban korlátozottak, és ha elfogy, a teljesítmény és az edzés intenzitása csökken.

Milyen szénhidrátok alkalmasak?
Gyümölcs, burgonya, rizs, teljes kiőrlésű tészta vagy teljes kiőrlésű kenyér.

Fehérjék
Ha nem csak kardiózol, hanem már elkezdi az erősítő edzést, akkor nagyon megterheli az izmait, és károsodások keletkezhetnek. Regenerálni kell őket, és ezért jók a fehérjék. Tele vannak aminosavakkal, és hatékonyan segítik a sérült izomszövetek helyreállítását. Ezenkívül a fehérjék hosszabb ideig képesek fenntartani a jóllakottság érzését.

Zsírok
Koncentrálj az alacsonyabb zsírtartalmú, de egészséges és tápláló ételekre. Ezenkívül a zsírok segíthetnek lelassítani az emésztést, így fenntartják az optimális vércukor- és inzulinszintet.

Meditační polštář


Néhány tipp, hogyan étkezz edzés előtt:

  • gyümölcs vagy zöldség turmix
  • energia sáv
  • banán, alma, szőlő, narancs
  • házi rizs vagy zabpehely
  • fehér joghurt vagy túró pelyhekkel és magvakkal
  • avokádó
  • tojás

De edzés előtt minimális mértéket vigyen be a szervezetbe, inkább kisebb adagokat, hogy ne legyen leterhelve a gyomra akkor az edzés kevésbé lesz hatékony.

Az étkezés megfelelő időzítése edzés előtt
Ez egyénenként nagyon egyéni. Alkalmas azonban 30 perctől 3 óráig edzés előtt. Ha edzés előtt 30 perccel vagy egy órával vesz be valamit, akkor valami könnyen emészthető készítmény ajánlott.

Fehérje kiegészítés
Protein

Az edzés előtti rész is kiegészítésből áll.

  • Fehérjék – A fehérjék minden élő szervezet alapvető építőkövei. Aminosavakból állnak, és fontosak az izomtömeg építéséhez és növekedéséhez.
  • Gainers - Sport étrend-kiegészítő, amely több szénhidrátot tartalmaz, mint fehérjét. A sportolók körében a köznyelvben gyakran „szacharisztának" nevezik.
  • Kreatin – A kreatin egy viszonylag egyszerű kémiai vegyület. Testünkben természetesen előfordul, mint az izomszövet gyors és hatékony energiaforrása.
  • Béta-alanin – A béta-alanin olyan aminosav, amely javítja a maximális teljesítményt. Intenzív edzés során stabilizálja az izmok pH-értékét, ami késlelteti a fáradtságot.
  • Zsírégetők – Az égetők olyan táplálékkiegészítők, amelyek enyhén fokozhatják az anyagcsere sebességét, vagy fokozhatják a zsírok oxidációját edzés közben, vagy növelhetik a testhőmérsékletet, és ezen hatásoknak köszönhetően hasznosak lehetnek a zsírégetésben.

Vissza a bloghoz

Hozzászólások a cikkhez (0)

Név
Adja meg a nevét
Kapcsolattartó e-mail
Adja meg az e-mail címet
Az Ön üzenete
Írja be az üzenetet
A csillaggal jelölt * mezők kitöltése kötelező
Betöltés
Letöltés...